Miten löydät halpoja äkkilähtöjä?

Uimaranta Espanjassa

Poimi tästä vinkit viime hetken äkkilähdöistä. Äkkilähdöt ovat myymättä jääneitä viime hetken pakettimatkoja tai lentoja pakettimatkakohteisiin. Pääsääntöisesti äkkilähdöt ovat 7 tai 14 päivän matkoja tai meno-paluulentoja. Välillä on kuitenkin myynnissä myös yhdensuuntaisia lentoja ja eri mittaisia pakettimatkoja. Matkanjärjestäjät myyvät näitä matkoja alennuksella, sillä muuten osa lentokoneen tai hotellin kapasiteetista jäisi käyttämättä. Äkkilähtöjä on myynnissä halvalla vain mikäli lähtöpäivän lähestyessä matkoja ei ole saatu riittävästi myytyä. Halpoja äkkilähtöjä onkin vain harvoin myynnissä suosituimmille lomaviikoille. Mikäli haluat saada matkan edullisesti suosituimmille lomaviikoille, kannattaa matka varata ajoissa. Usein voit säästää myös ostamalla lennot ja hotellit erikseen.

Useimmin äkkilähdöt ovat rantalomakohteisiin

Pääosin äkkilähtöjä myydään rantalomakohtaisiin, mutta myös joitakin kaupunkilomia saattaa löytyä. Suomessa äkkilähtöjä myyvät pakettimatkoja tarjoavat yritykset mm. TUI, Aurinkomatkat, Tjäreborg, Apollomatkat. Äkkilähtöjä on ollut tarjolla talvikauden suosikkeihin mm. Thaimaahan, Kanarialle ja Dubaihin. Kesäkaudella touko- ja elokuussa mm. Mallorcalle, Kreetalle, Kyprokselle, Rodokselle, Bulgariaan, Turkkiin ja Kroatiaan.

Reittilennoille ei myydä äkkilähtöjä

Reittilennoille äkkilähtöjä ei ole tarjolla, sillä matkanjärjestäjien kautta myydään vain lomalentoja. Reittilennoissa hinta tyypillisesti nousee mitä lähemmäs lähtöpäivä tulee. Ainoa poikkeus on ollut matkanjärjestäjien kiintiöpaikat Finnairin ja Norwegianin reittilennoille mm. Dubaihin, Kreikkaan, Kanarialle, Turkkiin ja Thaimaahan. Nämä ovat kohteita johin mm. Aurinkomatkat myy välillä lentoja alennuksella. Halvimmat reittilennot löydät kohteesta riippuen 4-16 viikkoa ennen lähtöä. Mikäli kysyntä haluamallesi reitille ja ajankohdalle on kovaa, ei halpoja lentoja tule myyntiin. Varsinkin kaukolentojen osalta kannattaa malttaa hetki jos matkaan on vielä runsaasti aikaa. Edullisia lentoja löydät helpommin jos voit hieman joustaa matkan ajankohdassa.  

Halvimmat äkkilähdöt myydään juuri ennen matkaa

Halvimmat äkkilähdöt myydään usein 1-10 päivää ennen lähtöpäivää. Äkkilähtöjä on kuitenkin myynnissä varsin rajoitettu määrä ja varauksen viivyttäminen edullisemman hinnan toivossa saattaa kostautua. Kannattaakin miettiä kuinka tärkeä on päästä matkalle, sillä halvempia hintoja odotellessa matkan voidaan myydä loppuun. Toisinaan myös hinta saattaa nousta jos kysyntä kasvaa. 

  • Usein hyvä vinkki on jättää viimeinen kymppi säästämättä ja tarttua tarjoukseen. 
  • Kannattaa tarkistaa olisiko samaan ajankohtaan myynnissä äkkilähtöjä myös muihin sopiviin kohteisiin. Mikäli sopivia äkkilähtöjä löytyy eri kohteisiin, voit odottaa hinnan laskemista hieman rauhallisemmin mielin. 
  • Usein saat selvitettyä kuinka monta paikkaa on jäljellä kun yritätä varata matkan suuremmalle henkilömäärälle.
  • Maakuntakentiltä lähtevien äkkilähtöjen kysyntä on usein pienempi kuin Helsingistä.  

Joustava matkailija säästää

Mitä enemmän voit joustaa matkan ajassa tai kohteessa, sitä todennäköisemmin löydät sopivan äkkilähdön. Ennakkoon on vaikea sanoa milloin äkkilähtöjä tulee myyntiin ja mihin kohteisiin. Pakettimatkalla myös majoitus kuuluu hintaan ja äkkilähtöön voi sisältyä eri tasoisia hotelleja. Äkkilähtöjä on eniten lomakauden ulkopuolella ja usein vuoden alussa tammikuussa, keväällä toukokuussa, koulujen alun jälkeen elokuussa ja vuoden lopulla marraskuussa. Historia ei kuitenkaan aina toista itseään ja matkailuala koki suuren mullistuksen koronan myötä. Matkanjärjestäjät eivät ole uskaltaneet varata yhtä suuria kiintiöitä matkailun ollessa murroksessa. Todennäköisyys äkkilähdöille on kuitenkin suurempi edellä mainituissa kuukausissa. Toisinaan äkkilähtöjä on esiintynyt myös ennen ja jälkeen hiihtolomien ja joulukuun alkupuolella. Yleisesti matkoja tehdään vähämmän huhti ja lokakuussa, tämä näkyy myös äkkilähtöjen määrässä. Matkanjärjestäjät saavat matkat myytyä helpommin ennakkoon ajankohtina, jolloin kysyntä on kovempi. Halpoja äkkilähtöjä on usein turha etsiä koulujen lomaviikoille (hiihtoloma, syysloma ja joululoma). Toisinaan jonkin pienen alennuksen voi saada lomaviikon äkkilähdöstä, mutta usein matkasta joutuu maksamaan normaalin hinnan. Lomaviikoille on mahdollista löytää kuitenkin edullisia lentoja, toimimalla ajoissa.

Lomalentoja edullisesti

Matkanjärjestäjillä on tarjolla rantalomakohteisiin myös pelkkiä lentoja eli ns. lomalentoja. Näitä lentoja saattaa toisinaan löytyä äkkilähtöinen ja toisinaan 3-6 viikkoa ennen lähtöä lentoja saatetaan myydä alennuksella. Näiden lomalentojen tarjousten hyödyntäminen on monelle helpompaa kuin äkkilähtöjen varaaminen. Yhtä suurta säästöä ei ole luvassa, mutta pääset suunnittelemaan matkaa hieman etukäteen. Joulukuun alkupuolella on ollut 400 euron edestakaisia Finnairin lomalentoja Phukettiin esim. Tjäreborgilla. Yleensä halvimmat lomalennot löytyvät joulukuun kahdella ensimmäisellä viikolla, tammikuussa, elokuussa (koulun alun jälkeen) ja marraskuussa. Halvoista lomalennoista on turha haaveilla koulujen loma-ajoille. Halpoja lomalentoja ei harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta ole myynnissä koulujen lomaviikoille. Näkemällä hieman vaivaa ja matkustamalla Tukholmasta tai Kööpenhaminasta, edullisten pakettimatkojen tarjonta kasvaa. Ving ja Spies myyvät välillä edullisesti lomalentoja jopa Karibialle. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Karibialla voi hotellien hinnat olla varsin kalliita, tarkista ennen varaamista mikä on matkakohteen hotellien hintataso. Parhaimmillaan Tukholmasta on päässyt Karibialle reilulla 200 eurolla.